lauantai 20. heinäkuuta 2013

SavaWay Ressaa ja replikoi

Facebook-ryhmässä on tapana perjantaisin ommella yhdessä klo 21-23. Tuolloin on jokin teema tai tehtävä, mikä pitäisi tehdä. Eilisen illan tehtävä julkistettiin jo aiemmin, koska tehtävänä oli tehdä annetun kuvan mekosta kopio. Sen sai tehdä itselle tai lapselle. Viikon aikana sai kokeilla, tehdä ja työstää ja tutkia miten mekko tehdään. Kuitenkin varsinainen kankaiden leikkuu ja ompelu tuli tehdä normaalina savaway-ompeluaikana eli perjantaina 21-23. Valmiista mekosta tuli tietenkin esittää kuva sekä selostus miten mekon ompeli. Mehän aloimme heti esittämään tiukkoja kysymyksiä. Mekon ommellut H vastasi esittämiimme kysymyksiin Kyllä/Ei. Sain mm. seuraavat tiedot:
-4 osaa, jotka lähes suorakaiteenmuotoisia.
-kuminauha on kujassa ja se on ommeltu kiinni, joten valmiissa vaatteessa sitä ei voi säätää.
-Hihojen leveys on noin puolet helman leveydestä. 

Tehtävässä parasta taisi ollakin juuri kysymysten esittäminen! :D Oli kuin olisimme ratkoneet suurtakin arvoitusta ;)

Minä en reissumme takia voinut tehdä mitään koeversiota. Illalla alkoi huimatakin, joten päädyin lopulta käyttämään materiaalina vanhaa mekkoani, joka oli kierrätykseen menossa joka tapauksessa. Enpähän tuhlaisi mitään kallista kangasta tähän, jos lopputulos kelpaisi vain räteiksi...

Tästä lähdin liikkeelle 21.16

Leikkasin mekon osat ilman kaavoja. Apuna käytin tytön trikoomekkoa. Muistelin, että mekko olisi sopivan pituinen tytölle. Tahdoin tehdä mekon rennosti, enkä ottanut stressiä kuinka suoraan leikkasin (apuna oli toki kankaan säännöllinen pallokuvio) enkä juuri mitannut paloja ja se koituikin kohtalokseni...

Työvaiheet:
1. Huolittele ensimmäisenä hihojen pitkät sivut. 
2. Ompele hihat etukappaleeseen, siten että hihat menevät edessä päällekkäin muutaman sentin matkalta ja jätä sivusaumoihin vähän ylimääräistä, jotta hihat menee päällekkäin myös kainalon alta. Tee reilulla saumanvaralla, jotta saat tehtyä kuminauhakujan. 
Kun olin yhdistämässä hihoja etukappaleeseen, muistin, että hihakappaleiden tuli mennä edestä hieman päällekäin ja kuitenkin ylettyä sivusaumaan asti. Onneksi mekkokangasta oli vielä jäljellä. Leikkelin sopivasti pöydältä käteen löytyneen palan hihoiksi ja ompelin ne kiinni etukappaleeseen.

3. Tee kuminauhakuja: Laita helma ja hihat päällekäin oikeat puolet vastakkain, mittaa kuminauhalle sopiva kuja saumanvaran päälle. Käännä helma takaisin suoraksi ja ompele sauma helman puolelle. Pujota kuminauha ja ompele se päistä kiinni sivusauman saumanvaroihin. Tässä vaiheessa voit kokeilla kuinka kireän mekosta haluat.
Helpommin tehty kuin selitetty miten sen tein :D

4. Tee sama takakappaleelle eli ompele hihat ja kuminauhakuja ja laita kuminauha kujaansa.
Missä mun takakappale on?!? Jaa taisin juuri hetki sitten leikata sen hihoiksi... Voi p....! Kello oli jo 22.45. Kangasta on pienet suikaleet jäljellä. Niistä saisi mekon nukelle muttei tytölle... Mitä teen? Raportoin tilanteen Facebookiin kuvan ja työvaiheiden selostuksen kera. Homma jäisi kesken ja odottamaan aamua. 

Etuhelma on yhdistetty hihoihin. Takahelmasta ei ole tietoakaan...
Ompelutarvikkeita kootessani huomasin lattialla vielä ison palan hameen helmaa. Se kävisi kokonsa puolesta hyvin takahelmaksi! Keskelle tulee vain sauma, mutta eihän se tahtia haittaa. Takana voi olla sauma.

Niinpä tälle päivälle jäi takahelman kiinnittäminen ja kuminauhakujan teko, kuten etukappaleelle tein.

5. Ompele sivusaumat ja päättele langat.
Ahaa, mun helmakappaleet on hieman vinoon leikattu ja ne ei oo yhtä pitkät... Tahdoin säilyttää helmakäänteen, mikä oli vanhassa hameessani (jostain syystä inhoan helmakäänteen tekoa...) En leikannut helmaa tasamittaiseksi enää vaan ompelin surutta sivusaumat ja koitin kuitenkin laittaa kuminauhakujien päät yhteen. Ihan en onnistunut. Sovittaessani tätä tytölle, huomasin, että tyttö on kasvanut. Mekko onkin tunika.

Vaikka matkan varrella tuli ylimääräisiä haasteita, tykkäsin kovasti tästä tehtävästä. Oli kiva selvittää miten kuvan vaate on tehty ja tehdä samanlainen itse. Tehtävä vähän rentoutti minua kun yleensä noudatan pilkun tarkasti annettuja ohjeita ja kaavoja. Tässä kyllä sovelsin vähän liikaakin kun ne hihat leikkasin alunperin liian kapeiksi.

Tyttö muuten tykkäsi tunikasta niin paljon, että ei halunnut riisua sitä. Langat ovat vielä päättelemättä.

By the way, saimme tänään tietää miten H oli mekon tehnyt. Tässä hänen ohjeet, jotka ovat ehkä hieman selkeämmät kuin minun ;)

-kaksi neliönmuotoista palaa helmoiksi. 
-yks samankokoinen neliö puoliksi ja siitä mitataan olkapäältä vyötärölle sopiva mitta itselle. 
-käännä olka ja helmapalojen reunat siisteiksi. 
-ompele olkapalat hiukan keskeltä päällekkäin aina yhteen helmapalaan kerrallaan niin että saumanvaraksi jää kuminauhakujan levyinen osa. Tikkaa kuminauhakujan alapuoli normikoneella alas niin että saat kujan aikaan.
-Syötä kuminauhat kujiin ja kiristä mieluisiksi.
-ompele sivusaumat. valmis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kovasti ilahdun, jos jätät käynnistäsi sanasen :)